Pagodakarfiol

Pagodakarfiol

 

Rendszertani besorolás:

 

Előfordulása:

Olaszországban, a 16. században jegyezték fel, majd kezdték el tenyészteni. A romanesco név Róma környéki eredetet sugall, de mára már az egész világon megtalálható.

 

Megjelenés:

Fő- és oldalgyökérrendszere a talajban gazdagon elágazó.

Szára vastag, húsos, általában 10–30 cm hosszú.

Levelei nagyok, lapátszerűen veszik körül a zöld virégzatot.

Virága húsosan megvastagodott. Bimbóit fogyasztjuk, melyek szorosan záródó fejet alkornak. Egy fejen belül a rügyek elhelyezkedése megközelítőleg fraktál formában jött létre.

 

Felhasználása:

Étkezésre ajánlott. Sok vitamint (A, B, C, E és K) és ásványi anyagot tartalmaz.

Törvény, ami megjelenik benne